Jola Krukowska - Organizujesz własny ślub i potrzebne Ci wsparcie i informacje? Trafiłaś idealnie! Jola Krukowska

Cześć,

Organizuję śluby od 13 lat i teraz chcę tego nauczyć Ciebie! U mnie znajdziesz wszystko, co potrzebne, aby zorganizować ślub samodzielnie, albo zacząć organizować śluby dla innych i otworzyć dochodowy biznes.

Szampan to trunek szlachetny i przypada mu zawsze zaszczyt rozpoczynania eleganckich przyjęć i otwierania wielkich wydarzeń.

A ja, jako seryjna oraz certyfikowana wielbicielka bąbelków otwieram szampanem tego bloga. Niech moje ślubne porady dotyczące tego boskiego napoju będą pierwszymi, jakich udzielam na tej stronie 😊

Jeżeli nie lubicie szampana, to prawdopodobnie nie piliście tego prawdziwego.  Zapewniam też, że dla każdego znajdzie się coś dobrego i do tego w rozsądnej cenie.

Pamiętajcie, że serwowanie szampana/wina musującego nie musi kończyć się na toaście. Wszyscy miłośnicy wina białego powinni być wniebowzięci, gdyby na twoim weselu była opcja serwowania szampana przez całą noc :)

Jeżeli jesteś na etapie czerwonego, słodkiego wina, nie martw się. Na bąbelki przychodzi czas na końcu, taka jest po prostu kolejność rozwoju. Ja swoją przygodę z winem zaczynałam od arcysłodkie czerwonej malagi i wtedy sądziłam, że nic lepszego na świecie nie istnieje ;) Najpierw więc słodkie, potem gust lekko się zmienia i pojawia się chęć na mniej słodyczy, a więcej wytrawności, a potem już całkiem wytrawne. Ostatnim etapem wtajemniczenia są mocno wytrawne i kwasowe wina białe. Klasa sama w sobie. Wino z bąbelkami wtedy to zawsze najprzyjemniejsze urozmaicenie.

I nagle te odstraszające skojarzenia ze sztywniactwem wyższych sfer, snobstwem i białymi pudlami tracą na znaczeniu, a wręcz stają się nieaktualne. Prawdziwe, białe, musujące wino nie ma nic wspólnego z podłymi wyrobami winopodobnymi z napisami w języku polskim, czy  cyrylicy. Dobre wino musujące to czysta przyjemność, lekkość i radość.

SZAMPAN

A teraz zagadka:

  • czy każdy szampan jest winem musującym?
  • czy każde wino musujące jest szampanem?

Otóż: nie każde wino musujące to szampan, ale każdy szampan to wino musujące.

Chodzi o to, że nazwa SZAMPAN jest zarezerwowana wyłącznie dla win musujących produkowanych w regionie Szampanii we Francji, według ściśle ustalonej receptury, tylko z 3 rodzai winogron (dobieranych w różnych proporcjach przez producentów, nie zawsze wszystkie trzy muszą być wykorzystane): chardonay, pinot noir i pinot meunier.
Dwutlenek węgla powstaje w sposób naturalny, nie jest wtłaczany do wina sztucznie. Metoda, jaką wytwarzany jest szampan nazywana jest metodą szampańską, bądź metodą tradycyjną.

CAVA

I o tę metodę chodzi w kolejnym cudownym winie musującym, które staje się w naszym kraju coraz bardziej popularne – CAVA. Wino to produkowane jest w Hiszpanii dokładnie taką samą metodą, jak szampan – czyli metodą tradycyjną. Szampanem nazywać się jednak nie może, bo nie powstaje w Szampanii, ale produkt jaki dostajemy jest podobnej klasy. A ceny – dużo przyjemniejsze :)

Jeżeli ktoś już jest na lekko wyższym poziomie zaangażowania w winne trunki, to rozpozna, że Cava jest nieco mniej wysublimowana od szampana, prostsza. Ale to jej niewątpliwa zaleta – trafi szybciej w gusta osób chcących się z bąbelkami dopiero zaprzyjaźnić.

PROSECCO

W prosecoo bąbelki też powstają naturalnie, ale nie jest ono produkowane metodą szampańską – bąbelki powstają w hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Ta metoda jest tańsza, niż szampańska, dlatego Prosecco kupisz w korzystniejszej cenie niż Szampana, czy Cavę. Prosecco powstaje we Włoszech, w regionie Veneto.

CEDRON, CRÉMANT, FRIZZANTE, LAMBRUSCO, SEKT
To nazwy win musujących, które również warto wziąć pod uwagę w swoich poszukiwaniach.

CENY WIN MUSUJĄCYCH
W marketach Prosecco kupicie już za 20 zł, a w cenie 30 zł traficie już naprawdę na ciekawe i przyjemne butelki. Cava jest nieco droższa, ale za 30 zł można trafić w promocji na bardzo atrakcyjne butelki. Szampan – jeżeli nie uderzacie w te najbardziej znane marki (które niekoniecznie oznaczają najlepszą jakość, często to po prostu cena marketingu), to możecie go kupić w specjalistycznych sklepach nawet za niecałe 100zł, chociaż częściej jest to wyższa cena.

KIELISZKI DO SZAMPANA I WINA MUSUJĄCEGO
Popularnej szampanówce, spotykanej na weselach, o szerokiej czaszy – mówimy 3 x  NIE! Bąbęlki znikają w nich już po 3 sekundach. Wina musujące i szampana pijemy z kieliszka zwanego flet, czyli kieliszka o wydłużonym kształcie. Kieliszek trzymaj za nóżkę, a nie za czaszę, tak, by nie ogrzewać wina.

WINO Z KIJA
To hit sezonu letniego, szczególnie na miejskich plażach: Prosecco lub Cava z dystrybutora, rozlewane jak piwo. Czy to herezja? Zdecydowanie nie, w końcu wino ma towarzyszyć nam w najprzyjemniejszych chwilach i jeszcze bardziej je umilać :) A może wstawisz taki dystrybutor na swoje przyjęcie weselne? Do tego obok przystojni barmani, którzy serwować będą również koktajle i drinki z wykorzystaniem wina musującego – i od razu zabawa robi się fajniejsza.

MOJE POMYSŁY NA ZAGOSPODAROWANIE SZAMPANA I INNYCH WIN MUSUJĄCYCH NA WESELU? PROSZĘ BARDZO:

1. APERITIF Z PRZEKĄSKAMI

Aperitif to napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Powinien być to alkohol wytrawny lub półwytrawny. Słodkości zostawcie na deser. Do tego zaplanujcie “finger food”, czyli małe i eleganckie przekąski.
Kiedy i gdzie zorganizować aperitif? Oczywiście na czas oczekiwania na rozpoczęcie głównej imprezy. Przed lokalem weselnym, albo w hallu zorganizujcie stoliki koktajlowe, a kelnerzy niech kursują wśród gości z tacami pełnymi przekąsek i z szampanem. Dajecie gościom czas na to, aby wszyscy spokojnie się zjechali, a tym, którzy już są na miejscu umilacie w ten sposób czas.

2. KOKTAJL PO CEREMONII ZAŚLUBIN

Jeżeli organizujecie ceremonię cywilną, bądź symboliczną, szczególnie, gdy odbywa się ona w plenerze, zorganizujcie dla wszystkich gości koktajl po ceremonii, nieopodal miejsca ślubu. Nie wszyscy goście zaproszeni na ślub są zaproszeni także na wesele, będzie więc to doskonała okazja, aby zamienić z nimi kilka zdań. W tym czasie para młoda może przyjmować życzenia, a pozostali goście mogą integrować się już z innymi, w towarzystwie pysznego wina musującego i lekkich przekąsek

3. PIERWSZY TOAST

Będzie smaczniejszy i elegantszy niż ten z wykorzystaniem płynu wątpliwej jakości.

4. WINO DO DANIA GŁÓWNEGO

Jeżeli zaplanowaliście ryby, owoce morza, drób – lekkie wino musujące będzie doskonałym towarzyszem tych potraw. Niech kelnerzy rozleją pierwszy kieliszek, a następnie wstawią butelki do coolerów na stołach (coolery mogą też być na stojakach obok stołów). Kelnerzy mogą też dolewać wino gościom przez całe przyjęcie, jeżeli taki system wybraliście.

5. BAR Z WINEM MUSUJĄCYM

Do tego potrzeba będzie dużo lodu! Wino musi być cały czas mocno schłodzone – w zależności od rodzaju, w granicach 8-12 stopni.  Obok butelek wina ustawcie składniki koktajli – goście mogą je sobie przyrządzać sami: cząstki kwaśnych owoców, soki owocowe, czy wodę mineralną. I oczywiście odpowiednie kieliszki :)

6. SŁODKI BAR

Obok słodkości niech stoją butelki ze słodkimi winami musującymi. Częstotliwość odwiedzin na pewno wzrośnie :)

7. MUSUJĄCY BAR LODOWY

Wstawcie butelki z winem musującym do pojemników i rzeźb z lodu

8. OBSŁUGA BARMAŃSKA NA WESELU

Przystojni barmani mogą serwować szampana solo, jak i w różnych kompilacjach jako drinki.

 

A TERAZ KILKA PRZEPISÓW NA KOKTAJLE Z WYKORZYSTANIEM WINA MUSUJĄCEGO.

1. MUSUJĄCY ROZMARYN

Składniki:

  • 1 szklanka syropu rozmarynowego (gotuj jedną filiżankę cukru, szklankę wody, kilka gałązek rozmarynu, do rozpuszczenia cukru, wystudź)
  • 1 szklanka ginu
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 butelka Presecco (lub dwie, jeżeli koktajl ma być lżejszy)

Wymieszaj wszystko razem w jednej karafce, udekoruj gałązkami rozmarynu i plasterkami cytryny. Ekstremalna pycha! Koktajl jest odświeżający i lekki, może być jedną z propozycji w barze alkoholowym na Twoim weselu, albo podczas garden party – idealne na upały!

2. KOKTAJL BELLINI – CZYLI WŁOSKA KLASYKA

  • 100 ml Prosecco
  • 50 ml pure z brzoskwiń

3. POINSETTIA – WŁOSKA KLASYKA NR 2

  • 100 ml Prosecco
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki
  • 25 ml wódki albo cointreau

Prosecco możesz zastąpić Cavą, czy innym winem musującym, o ile nie wolisz go wypić solo (szczególnie Szampana :)).

Organizacja ślubu i wesela to potężny wydatek, a budżet w trakcie przygotowań lubi puchnąć niespodzianie i niemiłosiernie, ale powiem Wam jedno: tanie jest tanie. A jakość zawsze się broni.

Za długo żyję już na tym świecie, aby dać się nabrać na wszelkie oszczędnościowe patenty, typu suknia ślubna z AliExpress, czy najtańszy fotograf na wesele, który robi zdjęcia lustrzanką z kitowym obiektywem. Bo suknia będzie z plastiku i źle skrojona, a zdjęcia od tego miszcza będą ciemniejsze, niż najciemniejsze miejsce w studni w ogródku twojej babci. Może dzisiaj tego jeszcze nie widzisz, ale za kilka lat załamiesz ręce patrząc na te dzieła 😊

Zatem - chcesz dobre wino – kup dobre wino. Nie ma innego sposobu na dobre wino. Ono nie ma zamienników.

Komentarze są zasilane przezCComment

WYCHODZISZ ZA MĄŻ? NIE CZEKAJ I POBIERZ BEZPŁATNIE

Twój Osobisty Harmonogram Przygotowań Ślubnych

Pobierz go teraz!

Haromonogram przygotowań ślubnych

Jesteś przyszłą panną młodą? Potrzebne Ci wsparcie i informacje, jak zrobić to łatwo, szybko i dobrze.

 

Zapraszam na mojego video bloga gdzie znajdziesz wiele ciekawych wskazówek i podpowiedzi.

Odwiedź mój vlog